A tej-kérdés: egészséges táplálék vagy kockázat az egészségünkre?
A legfrissebb tudományos eredmények alátámasztják a tehéntej és a tejtermékek fogyasztásának kedvező hatásait, a kiegyensúlyozott étrend részeként. Azonban a médiában sok következetlen vagy félrevezető információ kering a tejfogyasztással kapcsolatban. Cikkünkben ennek a témának jártunk utána.
A legfontosabb tudományos tények a tejfogyasztásról
1) A tej és a tejtermékek alapvető mikro- és makrotápanyagokat tartalmaznak kiegyensúlyozott fogyasztásuk mellett. Különösen fontos ez gyermek és serdülő korban, amikor a csonttömeg fejlődés kritikus szakaszban van.
2) Az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy a tej potenciálisan véd: a túlsúly, az elhízás, a 2-típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.
3) Nincsenek teljesen megbízható adatok a tejfogyasztás és a daganatos megbetegedések kapcsolata között.
4) A jelenleg elérhető tudományos források arra utalnak, hogy a megfelelő mértékű tej- és tejtermékfogyasztás minden életkorban kedvező, természetesen az egyéni érzékenységet is figyelembe véve, úgymint tejfehérje allergia vagy laktóz érzékenység.
5) Az erjesztett tejtermékek fogyasztása, mint például a joghurt, vagy a sajt kedvezőbb hatást gyakorolnak a vér lipid profiljára, illetve a szívbetegségek kockázatára, mint más tejtermékek.
Elhízás és 2-es típusú cukorbetegség
A tejben és tejtermékekben gazdag étrend csökkenti a gyermekkori elhízás kockázatát. Valószínűleg ez hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatának csökkenéséhez. Az erjesztett tejtermékek (például sajt, joghurt, kefir) fogyasztása úgy tűnik, szintén csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásnak kockázatát.
Szív- és érrendszeri megbetegedések
A tudományos adatok azt mutatják, hogy a napi 200-300 ml-es tejfogyasztás nem növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Sőt, pont fordított összefüggést találtak a magas vérnyomás és a stroke kockázata kapcsán. Egy 1 904 220 fő bevonásával elvégzett tanulmány genetikai összefüggést talált a magasabb testtömeg index, de alacsonyabb koleszterinszint és a tejfogyasztás között. A kapott adatok arra utalnak, hogy nem szükséges a tejbevitelt csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának tekintetében.
Csontok egészsége és csontritkulás
A rendelkezésre álló adatok alapján a tej és tejtermékek gyermek- és serdülőkorban történő fogyasztása kedvezően hat a csontok állapotára. Viszont korlátozott bizonyítékok állnak rendelkezésre a felnőttkori csont-egészség, valamint az idősebb korban bekövetkező csonttöréseket illetően.
Daganatos megbetegedések
A Rákkutatási Világalap (WCRF) jelentései és a legújabb metaanalízis szerint a tejfogyasztás valószínűleg véd a vastagbél-, hólyag-, gyomor- és emlőrák ellen. Azonban úgy tűnik, hogy a tejtermékek fogyasztása nem kapcsolódik a hasnyálmirigy-, petefészek- vagy tüdőrák kockázatához, míg a prosztatarák kockázatára vonatkozó adatok ellenmondásosak.
Összes halálozás
A megfigyeléseken alapuló tanulmányok bizonyítékai alapján elmondható, hogy nincs összefüggés a tej és a tejtermékek fogyasztása, valamint az összes okból bekövetkező halálozás között.
Tej és a növényi italok összehasonlítása
Le kell szögezni, hogy a tehéntej és a növényi alapú italok teljesen különböző termékek. Mind tápanyagtartalmuk, mind pedig a valószínűsíthető egészségügyi hatásaik tekintetében. Gyermekek esetén aggodalomra adhat okot az alacsony fehérje tartalmú italok fogyasztása. A korlátozottan rendelkezésre álló adatok miatt, a növényi alapú italok táplálkozási és egészségügyi hatásaival kapcsolatban további kutatásokra van szükség.
Végső következtetések a tej és tejtermékek fogyasztása és az egészség kapcsolata között
A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján a tej és tejtermékek fogyasztása:
– hozzájárul számos fontos mikro- és makrotápanyag beviteléhez,
– védelmet nyújthat a leggyakoribb krónikus, nem fertőző betegségekkel szemben,
– a táplálkozási ajánlások figyelembevétele mellett minden korosztály számára előnyös,
– ez különösen igaz fiatalabb életkorban, ahol nyilvánvaló a csonttömegre kifejtett pozitív hatás,
– a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a tejfogyasztás és az egészség közötti összefüggések túlnyomó része kedvező.
Tehát elmondható, hogy a tej és a tejtermékek továbbra is részét képezhetik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendek. Vagyis a fentiek tükrében megállapítható, hogy a tej tényleg élet, erő, egészség.
Források:
Marangoni et al. Cow’s Milk Consumption and Health: A Health Professional’s Guide. J Am Coll Nutr. 2019 Mar-Apr;38(3):197-208. doi: 10.1080/07315724.2018.1491016. Epub 2018 Sep 24. PMID: 30247998.
https://www.health.harvard.edu/blog/dairy-health-food-or-health-risk-2019012515849
Thorning, Tanja Kongerslev et al. “Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence.” Food & nutrition research vol. 60 32527. 22 Nov. 2016, doi:10.3402/fnr.v60.32527
K S Vimaleswaran et al. Evidence for a causal association between milk intake and cardiometabolic disease outcomes using a two-sample Mendelian Randomization analysis in up to 1,904,220 individuals. Int J Obes (Lond). 2021 Aug;45(8):1751-1762. doi: 10.1038/s41366-021-00841-2. Epub 2021 May 24. PMID: 34024907; PMCID: PMC8310799.
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egy tokaji szálloda is bekerült Európa legjobbjai közé
Oroszország állatkerti állatokat adott Észak-Koreának a katonákért cserébe
Magyar származású hírességeket idéz meg egy lenyűgöző animációs kisfilm
Ismét adventi vonatokkal utazhatunk a bécsi és zágrábi karácsonyi vásárokra
Egy rabszolga előzhette meg Magellánékat a Föld megkerülésében
Ez a 2 centiméternél is kisebb fosszília lehet a hiányzó láncszem az evolúcióban